Eind november en 1e periode december 2012 - Reisverslag uit Peking, China van Edmond Claus - WaarBenJij.nu Eind november en 1e periode december 2012 - Reisverslag uit Peking, China van Edmond Claus - WaarBenJij.nu

Eind november en 1e periode december 2012

Door: Edmond Claus

Blijf op de hoogte en volg Edmond

17 November 2012 | China, Peking

Op zaterdag 17 november vertrek ik voor een ruime week naar Nederland. Het is heerlijk als ik weer voet op Nederlandse bodem zet. Ik heb een prima reis achter de rug en zat weer als vanouds op mijn plekje bij de Exit. Lekker veel beenruimte en lekker snel bij het toilet.

Bij aankomst thuis in Nederland gaan Joriek, die mij van het vliegveld komt afhalen direct uiteten met mijn vader. De kindren zijn op neven en nichten weekend en die zal ik pas op zondag avond zien.
Met Pa en Jorieke gaan we eten bij de Mandarin, een Chinees restaurant waar we ruim een jaar geleden ook hebben gegeten ter ere van mijn afscheid naar China. We hebben een geweldige avond en de jetleg valt alles mee. Om 22.00 in de avond (Chinese tijd 5 uur in de ochtend) slaat de vermoeidheid wel toe.

De rest van de week zijn we weer heerlijk samen als gezin. Het moet gezegd dat je op deze manier heel intens geniet van de momenten dat je er bent. We hebben de hele week leuke bezoeken en doen leuke dingen met elkaar. Op Zondag de 25e is het een drukke dag. Sarah moet afzwemmen voor haar A, Sam viert zijn verjaardag en in de ochtend in de kerk worden de mensen herdacht die het afgelopen jaar zijn overleden in de gemeente. Waaronder dus mijn moeder. Het was fijn om daar ook bij te zijn.
Sarah zwemt geweldig en haalt uiteraard haar A. Ze is apen trots.

Gedurende de week ben ik een middag erop uit geweest met mijn schoonvader. We maken een leuke tocht naar Katwijk en Lisse en gebruiken de lunch in Karwijk met uitzicht over zee. We hebben een heerlijke middag samen en spreken af dat in December weer te doen. Op zaterdag mag ik een uurtje kijken bij Noa haar turn training van de selectie groep waar ze sinds begin oktober deel van uitmaakt. Het is geweldig om haar te zien turnen en vooral hoe ze er van geniet.
Dinsdag 27 november breng ik zoals ik altijd doe als ik thuis ben de kinderen naar school. Deze dag is Sam echt jarig en trakteert hij op Chineesjes.
Dinsdag avond vertrek ik weer richting China samen met Jan Olde Riekerink die ook deze periode naar huis was. Op de vlucht zitten maar 50 passagiers dus we hebben alle ruimte die we ons maar wensen. Heerlijk een paar uur slapen op een slaappil en we zijn er al weer. Het reizen gaat echt steeds gemakkelijker.

Na terugkomst in China speel ik op zaterdag voor zwarte piet bij Nederlandse vrienden. Het is erg leuk om dat te doen en zeker in China. We hebben erg veel plezier en Sint en Piet komen na het afsminken nog even een biertje drinken. Sinterklaas in Nederland maak ik mee door de volgende dag 2 december via de skype in de huiskamer bij mijn schoonouders aanwezig te zijn waar de kinderen de kado's krijgen en ik het grootste gedeelte van de volwassenen Sint en bijbehorende gedichten meekrijg. Op zich een zeer acceptabel alternatief.

Youssef zijn schoonfamilie is aanwezig en die nemen me mee naar de Chinese Opera. Leuk om mee te maken maar niet echt mooi om te luisteren of te zien. De muziek (klanken) spreekt ons niet aan, je verstaat het niet en je begrijpt het spel niet. Aparte ervaring die ik niet nog eens zal opdoen vrees ik.

De komende dagen zal in het teken staan van de cursus voor Hoofd Opleidingen die we gaan geven in Guangzhou van 9 tot en met 12 december. Ik moet de presentaties nog maken en ben daar toch wel veel tijd mee kwijt. De uitgangspunten die we hebben komen voort uit de ervaringen van de Asian Youth Cup. De problemen die we daar tegen komen zijn de leidraad voor ons seminair. De problemen zoals het gebrek aan interval uithoudingsvermogen, algemene kracht en het niet individueel kunnen verdedigen van spelers heeft ons grote problemen opgeleverd. We kunnen zeggen dat de oudste nationale teams het product en de spiegel is van de jeugdopleiding in China.
Gezegd moet worden dat deze zaken prima te verbeteren zijn als je maar vroeg genoeg er mee begint. Het hoofd opleidingen seminair is daarvoor een uitgelezen kans om zaken onder de aandacht te brengen van de Chinese opleiders. Het is een hele leuke en goed seminair geworden met uiteraard een gezamelijk diner met een hoop Gambe. In het zuiden van China was het nog een aange name 20 graden wat tijdens de praktijk sessies best lekker was.

De komende dagen ga ik me bezig houden met het op papier zetten van de plannen voor januari en de rest van het komend half jaar. Het is de bedoeleing dat we voor het eind van het jaar nog een keer met de staf bij elkaar komen. Na 16 november hebben we de staf van ons team niet meer gezien of gesproken.

Op 16 december ga ik naar Xian. Ik heb met mijn gespaarde punten van Air China een ticket geboekt om het Terra Cotta leger te gaan bekijken. Het moet prachtig zijn. In deze tijd van het jaar is het er ook erg rustig. Ik heb er veel zin in. Gisteren moest ik naar het vliegveld om het e.e.a. daarvoor ter plaatse te regelen, ben ik in totaal 4 uur onderweg van Hotel naar vliegveld en weer terug. Wat een crime. Zo blijf je wel bezig gedurende een week.

Vanochtend vroeg werd ik wakker van het geschraap over stenen met een schep of schuiver. Toen ik uit het raam keek zag ik een prachtig mooie witte deken over Beijing. Op het nieuws zag ik dat op andere plekken in de regio wel een meter sneeuw was gevallen. Wat dat betreft viel de paar cm hier wel mee. Toen ik om een taxi vroeg om naar de bank te gaan om de betaling voor zondag te regelen begreep ik dat er geen taxi te krijgen viel. Gelukkig kon het ook via credit card dus hoefde ik de deur niet uit. Wel snel even boodschappen gedaan al glibberend en glijdend. Vanavond is er kerst feest in het Marriott voor alle long stay guests, ik ben benieuwd. Voor de trip van Zondag a.s. naar Xian heb ik een reisorganisatie in gehuurd die me voor €125,- euro de hele dag in een prive auto met chauffeur en gids rond rijdt naar de mooiste plekken in Xian. Ik besloot dit te doen omdat ik het niet zie zitten om in mijn eentje in een vreemde stad met een taal die ik niet spreek met tijdsdruk heen en weer moet reizen. Dit is veilig, comfortabel en erg effectief qua tijd. Mits we niet de hele tijd in de file staan. Het ziet er naar uit dat het zondag zonnig en 13 graden is in Xian. Heb er zin in.

Wordt vervolgd na 16 december

Op 21 december vertrek ik weer naar huis voor de kerst tot 7 januari. .

• 14 December 2012 - 07:13

Harold Van Duijn:

Hoi Edmond, mooi om te zien dat je nog steeds even enthousiast en met volle overgave van je avontuur geniet. Groeten aan Jan en Youssef.
    Groeten Harold

• 18 December 2012 - 14:26

Maarten Nouwen:

Hoi Edmond,

Het blijft leuk je bijzondere verhalen te lezen. Succes in China!

Gr. Maarten