Asian Youth Cup 2012 - Reisverslag uit Fujairah, Verenigde Arabische Emiraten van Edmond Claus - WaarBenJij.nu Asian Youth Cup 2012 - Reisverslag uit Fujairah, Verenigde Arabische Emiraten van Edmond Claus - WaarBenJij.nu

Asian Youth Cup 2012

Door: Edmond Claus

Blijf op de hoogte en volg Edmond

28 Oktober 2012 | Verenigde Arabische Emiraten, Fujairah

Zondag middag 17.40 vliegen we met Air China naar de Verenigde Arabische Emiraten voor de Asian Youth Cup. Dit is het EK van Azië voor A junioren teams. Onze spelers zijn echter geen A-junioren meer maar 1e jaars senioren en spelen praktisch allemaal bij de selectie van een profclub in China. Tijdens dit toernooi moeten we ons zien te plaatsen voor de World Cup voor onder 20 in de zomer van 2013 in Turkije.

We hebben een prima vlucht van om en nabij de 8 uur. Grappig is dat de vlucht een kleine twee uur korter is dan naar Nederland maar dat je vanuit Dubai naar Nederland ook 7 uur moet vliegen. We komen om 22.30 aan in Dubai. Het is er warm. 29 graden op dat moment. Het kwik stijgt gedurende de dag naar 34 graden. Met deze omstandigheden hebben we tijdens het toernooi dus te maken. Gelukkig spelen we op 3 november tegen Thailand om 19.00. Maar twee dagen later tegen Irak die dit gewend zijn om 15.00 dat is een groot nadeel. Daarom zijn we al in Xianhui begonnen met drink gewoontes en vitaminen om zo de vocht huishouding al op orde te brengen en niet de problemen van kramp krijgen zoals tegen Noord Korea in het 4 nations toernooi. De laatste poule wedstrijd tegen Zuid Korea is om 17.00.

Aangekomen in Dubai op 28 oktober reizen we door naar Fujairah gelegen aan de straat van Oman. Hier zullen we het hele toernooi verblijven. Het Hotel is prima en de kamer ook. Ik heb een ruime een persoons kamer. Het eten in het hotel is een verademing vergeleken bij China. Heerlijk westers met bekende smaken en groentes. Een groot nadeel is wel dat we geen internet op de kamers hebben. Wel in de lobby waar dan ook iedereen samenkomt om mail op te halen, te skypen of anderzins.

Na een korte nacht zie ik in de ochtend waar we zijn. Fujairah is een stadje dat ligt aan de kust. Waar je woestijn verwacht zijn we omringd door bergen. Geen kilometers hoog maar ze tekenen wel het landschap. In de ochtend gaan we naar het strand voor een herstel training. Beetje joggen en een beetje rekken en wennen aan het klimaat. Op het strand zien we vissers die net hun net vol met vis aan land slepen. Het is mooi om te zien wat er allemaal inzit. Kwallen, inktvis, geep, sardines, makreel, roggen en nog veel meer.
In de middag trainen we weer om zo snel mogelijk in het rime te komen. We doen het rustig aan. Op weg naar het stadion trekt de lucht dicht en pakken donkere wolken zich samen. Een hevig noodweer barst los met onweer en heel veel en hele harde regen.
De wegen lopen vol met water en in bochten gaan auto' s tot hun grill door de plassen. Dan te bedenken dat het hier nauwelijks regent gedurende een jaar. Het veld heeft zich goed gehouden en is blijkbaar goed gedraineerd dit in tegenstelling tot de wegen. ( wat logisch is)
Na het diner houdt Jan een praatje naar de spelers. We kijken terug naar het afgelopen jaar en geven aan wat er van de spelers verlangd wordt in attitude en discipline. We kijken naar beelden van onze beste wedstrijd tegen Noord Korea ( de kramp wedstrijd). We zetten de goals voor dit toernooi in deze meeting en richten de focus. Dit is een heel belangrijk en motiverend moment voor iedereen.
In de avond als ik in de lobby met koptelefoon op naar huis zit te skypen komt Thailand in het Hotel aan. Ik herken alle key players van de video. Het is net alsof ik ze al ken.

Op de 30e trainen we een keer. Dat is in een stadion op 40 minuten rijden van ons Hotel. De tocht ernaar toe is prachtig. We rijden door de bergen en zien prachtige vergezichten. Een gebergte in een kale woeste omgeving is een andere aanblik dan in de Alpen bijvoorbeeld. Het heeft veel weg van de bergen rondom Las Vegas aan de rand van Death Valley
In de middag ga ik even sporten in het fitness zaaltje in het Hotel. Ik zweet me een slag in de rondte in deze warmte. Toch geeft het een gevoel alsof je heel veel doet. :-)
In de midsag doen we een wandeling in de omgeving van het Hotel om er even uit te zijn.

Woensdag 31 oktober
Bij het ontbijt krijgen we te horen dat de wedstrijden in verschillende stadions worden gespeeld. Hierdoor zullen we na de wedstrijd tegen Irak mogelijk verhuizen naar een Hotel in een stadje hier twee uur rijden vandaan. Lukt dit niet dan zullen we voor elke wedstrijden of training in het stadion twee uur heen en twee uur terug moeten reizen. Dat is natuurlijk dramatisch als dat zo is.

Vanmiddag trainen we een keer en na de lunch hebben we gesprekken met de spelers die er later zijn bijgekomen. Helaas hebben we gisteren een blessure opgelopen. Onze aanverder/centrale verdedigerheeft zijn enkel heel erg verzwikt en zal ereen behoorlijke tijd uit zijn is de verwachting. Ook hebben we twee schorsingen staan vanuit de laatste wedstrijd in de qualificatie in Maleisie van vorig jaar November en hebben we een verdediger die net hersteld is van een blessure opgelopen on Xianhui. Gelukkig hebben we een zeer uitgebalanceerde selctie en kunnen we dit allemaal prima opvangen.

Donderdag 1 november

De training van gisteren was niet een scherpe training. We spelen 11 tegen 11 waardoor de opstelling voor de spelers duidelijk is. Vanochtend hebben we opnieuw twee geprekken en voor de rest weinig nieuws. Ikzelf zoek weer even de fitness zaal op om 45 minuten te fietsen. Toch weer heerlijk dat ik weer aan het sporten ben geslagen. Na de lunch hebben we om 15.15 een bespreking gericht op Thailand. Jan zet de boel goed op scherp en haalt de training van de vorige dag erbij. Daarna vertrekken we naar het stadion waar we Zaterdag om 19.00 zullen spelen. Het veld is goed en in de loop van de training gaan ook de lichten aan. We kunnen goed ervaren hoe het zal zijn in de avond. De spelers hebben de boodschap goed begrepen. Ze trainen zeer scherp en zijn er wat ons betreft klaar voor. Morgen nog een dagje en dan zijn we op de wedstrijd dag aanbeland. Dan moet het gaan gebeuren. De tempertuur is heerlijk. Het is lang niet zo heet als we hadden gedacht. Dat is een grote meevaller voor ons. Landen als Thailand en Iraq zijn dit soort omstandigheden meer gewend dan wij.

Vrijdag 2 November.

In de ochtend gaan ik met 8 spelers en de andere trainers naar een veldje vlakbij het Hotel. We willen de spelhervattingen doornemen en willen niet dat anderen die zien. Gisteren hebben we iemand uit het stadion later verwijderen die onze training wilde zien. Hij zat hoog en alleen op een tribune aan de overkant van het veld. Toen hij naar beneden kwam zag je duidelijk dat hij of een Thai of een Koreaan was. Omdat we twee goede vrije trappen hebben die we echt alleen gebruiken als het er echt om spant moeten we daar heel voorzichtig mee zijn.
Het veldje is dramatisch met kuilen, stenen en sproeikoppen.
Toch is het goed dat we het even weer allemaal doornemen.
Voor de lunch van 13.30 duiken we met de staf nog even in het zwembad. Na de lunch hebben we ons laatste gesprekje met een speler. Onze geblesseerde aanvoerder gaat vanavond naar huis. Het heeft geen zin om hier te blijven. Zeker ook niet omdat hij het zelf eigenlijk ook niet wil.
In de middag ga ik aan de slag met de spelhervattingen en zorg ik dat ik klaar ben voor de dag van morgen.

We trainen om 19.00 uur. Dit is de tijd dat we morgen ook zullen spelen. Dit doen we om al vast in het ritme te komen en te wennen aan het spelen bij kunst licht. Het zal een korte training zijn. Waarin we niks meer tactisch zullen doen. We hebben sterk het gevoel dat we er klaar voor zijn. De voorbereiding is precies goed geweest zo. We hebben ons goed aan kunnen passen aan de omstandigheden en het tijdsverschil. We zijn gewend an het Hotel en het eten. En we hebben het stadion nu twee keer bezocht. Laat het toernooi beginnen.

Zaterdag 3 november.
Ik slaap niet heel erg goed hier in de UAE. Waarschijnlijk komt het doordat ik i.v.m. het afvallen ( ben al best wat kwijt) heel veel drink en er dus snachts veel uit moet. De avond ervoor heb ik een goede film gekeken die ik deze ochtend ( omdat ik om 7.00 uur wakker ben) afkijk. Na het ontbijt gaan we met het team waar we een korte wandeling maken. Er spoelen van die hele mooie hoorn schelpen aan die ik mee neem voor thuis.
Direct nadat we terug zij in het Hotel laat ik de spelhervattingen van Thailand zien. Ze zullen spelen met het grootste gedeelte van het team wat wij uitgebreidt hebben geanalyseerd. Dus dat is mooi. De rest van de ochtend tot aan de lunch gebruik ik om met thuis te skypen en om alles nog eens goed door te nemen. Vanmiddag na de lunch rusten we, hebben we de sport lunch en final meeting en vertrekken we om 14.00 Nl tijd naar het stadion. Bij ons is het dan 17.00 We starten de wedstrijd om 19.00. de temperatuur is dan heerlijk merkte we gisteren. Ik heb er echt zin in. Het zou me verbazen als we niet presteren. We gaan het zien.

Het is nu 13 november als ik weer ga schrijven aan mijn Blog.
Inmiddels zijn we al weer 5 dagen terug in Beijing.
Aansluitend op de laatste zin waar ik op 3 november geeindigd ben......
De verbazing was groot. We hebben uiteindelijk 3 keer verloren. Thailand was 1-2, Iraq was 1-2 en Zuid Korea 1-0.
Er is een hele hoop gebeurt in de tussentijd. De laatste dagen hebben we de deceptie grondig geanalyseerd en we zijn tot goede conclusies gekomen. A,s vrijdag moeten we een evaluatie presenteren aan Mr Yu.
De gehele staf zal dan aanwezig zijn en zijn zegje doen.

Ik zal hier onze conclusies niet verder uiteenzetten.
Tijdens het toernooi hebben we een paar zeer negatieve ervaringen gehad met een aantal journalisten die met de minste geringste informatie hele grote verhalen maken die een bijzonder schadelijke invloed konden hebben. Vanuit dit oogpunt kan het schrijven van deze blog ook een gevaar zijn.

Op 7 November na de laatste wedstrijd zijn we weer richting Beijing vertrokken waar we in de middag aankwamen. Als we de 11e op internet kijken naar de uitslagen blijken de twee ploegen uit onze poule ook de kwart finale gewonnen te hebben en dus een WK ticket te hebben bemachtigd. Dat maakt de teleurstelling nog groter. Zeker omdat we in principe niet heel veel onder hebben gedaan voor deze ploegen.

de laatste dagen heb ik alle informatie van de laatste drie maanden m.b.t. voorbereidingen en besprekingen e.d. verzameld en gedocumenteerd. Ik heb de wedstrijd grondig geanalyseerd en met name m.b.t. de spelhervattingen. Daar komen interessante conclusies uit die ik later wel kan delen. Verder heb ik in kaart gebracht wanneer en hoe vaak we hebben gewerkt aan de spelhervattingen etc etc. Ik heb me niet verveeld.

Zaterdag de 17e ga ik naar huis en blijf ik tot en met de 27e. Ik kijk er naar uit mijn gezin weer te zien. Ook kijk ik er naar uit vader en schoon ouders weer te zien. Op de planning staat bij terugkomst een hoofd opleiding seminair in December en mogelijk een trainingskamp. We zullen het allemaal wel zien. Eerst de evaluatie even afwachten. Want wat het team heeft gepresteerd is ver beneden alle verwachtingen van iedereen. Of dat consequenties zal hebben ? het zou kunnen.

• 29 November 2012 - 22:57

Ivo:

Journalisten, niet te vertrouwen die lui :).

Ontzettend jammer dat het toernooi zo teleurstellend is verlopen. Wel boeiend om het allemaal te lezen.

Gr. Ivo